Skydda ditt företag från artificiellt uppblåst SMS-trafik

I takt med att SMS-trafiken ökar i världen blir mobilanvändare alltmer utsatta för olika former av bedrägerier, däribland artificiellt uppblåst SMS-trafik (AIT), vilket innebär att angripare genererar stora volymer falsk SMS-trafik genom att utnyttja företagets webbformulär eller appar. Denna typ av bedrägeri innebär att stora volymer av textmeddelanden skickas till mobilnummer utan mottagarnas samtycke eller kännedom. Det kan till exempel användas för spamming, phishing eller vidarebefordra användare till skadliga webbplatser och kan ha en signifikant påverkan på drabbade företag, mobilnätverksoperatörer och SMS-leverantörer som LEKAB.

Som företag är det viktigt att förstå farorna med artificiellt uppblåst SMS-trafik och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda ditt företag mot denna typ av bedrägeri. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera olika metoder för att förhindra och förebygga artificiellt uppblåst SMS-trafik.

Vad är artificiellt uppblåst SMS-trafik? 

Artificiellt uppblåst SMS-trafik, ibland kallat SMS-pumping, syftar på en typ av bedrägeri där stora volymer av textmeddelanden skickas till mobiltelefonnummer utan mottagarnas samtycke eller kännedom. Detta görs oftast genom att använda automatiserade system, såsom botar, för att skicka meddelandena. Dessa meddelanden kan vara spam, smishing-försök eller försök att vidarebefordra användare till skadliga webbplatser. Artificiellt uppblåst SMS-trafik kan också användas för att överbelasta SMS-kapaciteten på utpekade mobiltelefonnummer, vilket gör att tjänster som är beroende av SMS blir obrukbara för en tid. Detta kan bland annat användas i DoS-attacker för att göra mobilnumret "offline", för att störa säkerhetsflöden som 2FA och OTP, kundtjänst och supportnummer.

Så förhindrar och upptäcker du artificiellt uppblåst SMS-trafik

Skydda ditt företag från onödig kostnad och missbruk av dina meddelandetjänster. Det finns flera effektiva åtgärder ditt företag kan vidta för att minska risken för artificiellt uppblåst SMS-trafik:

  1. Aktivera SMS SenderID Protection: förhindra att bedragare använder ditt företags företags avsändar-ID i SMS-utskick.

  2. Begränsa automatiserad åtkomst med CAPTCHA: skydda formulär och registreringsflöden med CAPTCHA för att stoppa botar från att trigga SMS-utskick.

  3. Inför 2FA och tekniska skydd i interna system: inför säkerhetsprotokoll som tvåfaktorsautentisering och accesskontroll för att minska risken att interna system missbrukas för att skicka SMS.  

  4. Utbilda användare och möjliggör rapportering av misstänkta SMS: gör personal och kunder medvetna om riskerna med bluff-SMS och låt dem enkelt rapportera misstänkt SMS-trafik. Misstänkta Bluff SMS i Sverige - ska vidarebefordras till 7726, som är ett gemensamt nummer som teleoperatörerna i Sverige använder för att samla in information.

  5. Välj en leverantör med aktiv trafik övervakning: Operatörer och aggregatörer övervakar trafikflöden och identifierar mönster som kan tyda på artificiellt uppblåst trafik (AIT). Som företag är det viktigt att samarbeta med en SMS-leverantör som erbjuder denna typ av skydd för att upptäcka ovanliga trafikmönster.

Vi tar våra kunders säkerhet på största allvar

Som medlem i branschorganisationen MORGAN arbetar vi aktivt för att motverka och förebygga digitala bedrägerier. Våra lösningar säkrar hela kommunikationskedjan – från SenderID Protection till teknisk åtkomst. Genom rollbaserad åtkomst till vår plattform och geografisk blockering minimeras risken för obehörig åtkomst, felaktig trafik och internationella bedrägeriförsök. Kontakta oss idag om du vill mer hur du kan skydda ditt företag mot artificiellt uppblåst SMS-Trafik.

Jag vill veta mer

OM LEKAB

LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!