Lär känna Mats Engström - ny VP Sales på LEKAB

Mats Engström, LEKABs nya VP Sales, har nu varit hos oss i en månad. Läs vad Mats har att säga om sin nya roll, LEKABs säljstrategi och affärsmodell, sina tidigare erfarenheter inom IT och telekom och varför nyfikenhet är nyckeln till att bygga långa kundrelationer.

👋 Hur har din första tid varit på LEKAB och berätta mer om din roll som VP Sales?

– Det har varit en mycket spännande första månad. Fokus har legat på att lära känna bolaget med kollegor i både Sverige och Finland, våra erbjudanden och naturligtvis våra kunder. Roligt att komma till ett sammansvetsat team som vill framåt. Det är också sporrande och hedrande att se att vi har kundrelationer som sträcker sig mer än 20 år tillbaka i tiden. Jag har mycket att lära om våra produkter och olika affärsmodeller.

– I min roll som VP Sales ansvarar jag för att vidareutveckla och genomdriva en säljstrategi som linjerar med våra övergripande mål på såväl kort som längre sikt. Vi når marknaden dels via direktförsäljning, dels via partners. Många gånger är den kundlösning vi levererar en kombination av våra standardmoduler, kundspecifik utveckling och tredjepartsprodukter. Sälj är kundernas representant för vår fortsatta produkt- och affärsutveckling och här gäller det att ha örat mot rälsen, så att vi fortsätter att vara lika relevanta som vi varit de senaste 25 åren.

💼 Berätta om dina tidigare erfarenheter. Vad gjorde du innan du kom till hos oss?

Jag har sedan 1995 arbetat primärt inom IT/telekom och säkerhet med fokus på större kunder i roller som försäljningsansvarig och VD. Jag började min karriär på MFS Communication (idag Verizon Business) där jag ansvarade för försäljning mot våra multinationella kunder i Norden. Där hade vi förmånen att ligga rätt i marknaden när kapaciteten på internet utvecklades explosionsartat.

– Därefter följde tio år där jag jobbade med att starta och etablera mobiloperatörer. Först Spring Mobil i Sverige varefter vi tog vårt koncept på export under varumärket OnePhone. Efter OnePhone var jag vd för säkerhetsbolaget Confidence International (idag Level Security) som erbjuder tjänster och lösningar inom säkerhetsteknik. Innan LEKAB var jag slutligen vd för ett regionalt byggföretag med 140 anställda i min hemstad Västerås.

– Sammanfattningsvis har jag nästan uteslutande arbetat med att bygga team som med hjälp av en verktygslåda med tjänster inom teknik hjälpt kunder att lösa sina utmaningar, vilket resulterat i många långvariga kundrelationer.

🎯 Vad motiverar dig mest på jobbet?

– Svår fråga, men det handlar om att bygga och utveckla för mig. När det gäller ledarskap och att bygga väl fungerande team, strävar jag efter att skapa en miljö där det är lätt att bli motiverad, känna stolthet och glädje. Alla ska veta sin roll i orkestern och vad som förväntas av en. Vi måste våga prova nya vägar och ibland blir det fel. Det viktigaste är att försöka undvika att göra samma fel flera gånger och att vi kan lära oss av våra misstag. De bästa resultaten uppnås när vi spelar i takt med varandra inom avdelningen och tillsammans med bolagets andra delar, då brukar trivseln vara på topp.

– Min roll är att hjälpa mitt team att nå eller överträffa uppsatta mål genom att lyssna på förslag, ge förutsättningar, stöd och att försöka föregå med gott exempel. Att kunna bidra till individers utveckling tycker jag är superkul.

– Det är viktigt att bryta ner våra långsiktiga mål i mindre delmål och uppmärksamma och fira när vi når våra mål. Bränslet i vår skapandeprocess är glädje. Ser vi till att ha den med oss om dagarna kan vi göra underverk!

– När det gäller att bygga och utveckla kundrelationer drivs jag av att försöka lösa kundens utmaningar, gärna knepiga sådana. Min erfarenhet är att det brukar löna sig att förstå kunden på djupet och dennes utmaningar innan ett lösningsförslag presenteras. Här brukar nyfikenhet vara till god hjälp. Att bygga långa kundrelationer och hög kundnöjdhet är mitt mål och kvitto på framgång i detta avseende.

– Med mina tidigare erfarenheter av tjänsteförsäljning inom operatörsbranschen tror jag mig ha en god grundläggande förståelse för LEKABs affär och lägger nu kraften på att framgent utröna vad våra kunder förväntar sig av oss som leverantör. Vi måste vara på tå och förtjäna vår rätt som leverantör varje dag. Jag är mycket glad över att ha fått förtroendet att bli en del av LEKAB och välkomnar er att kontakta mig.

🏊‍♂ Vad gör du helst på fritiden?

– Jag spenderar gärna tid med familjen på vårt lantställe och gillar att bygga och renovera. Träning, matlagning, konst och jakt är andra intressen. Jag lägger även en hel del tid på ett par föreningar som jag är engagerad i, bland annat Västerås Simsällskap där jag är vice ordförande och ofta funktionär på barnens tävlingar. Vi har tre barn, hund, båt, ett stort umgänge samt aldrig sinande högar av tvätt i tvättstugan, så jag har inga som helst problem att göra av med min fritid. Jag skulle vilja hinna läsa fler böcker.