Hur SMS-marknadsföring kan driva försäljning och utveckla starkare kundrelationer

Idag spenderar den genomsnittliga mobilanvändaren tre timmar per dag på annat än samtal i mobilen. Mobilen har blivit en självklar del av vår vardag, och dessutom ett allt viktigare shoppingverktyg. Oavsett om det handlar om att handla på nätet eller i en fysisk butik finns mobilen med i bilder. Business Insider konstaterar att smartphonen blivit detaljhandelns viktigaste kontaktyta mot sina kunder, samtidigt som 60% av all tid som läggs på e-handel nu sker i mobilen.

Möjligheterna att dra nytta av mobilen i marknadsförings- och lojalitetsarbetet har breddats snabbt de senaste 10 åren med mobilannonsering och appar. Ändå är kärnan i mobilmarknadsföringen fortfarande SMS. Varje dag skickar företag SMS till sina kunder för att marknadsföra sitt erbjudande,  sälja och leverera sina produkter samt bygga relationer.

SMS-marknadsföring gör kommunikationen snabb, enkel och kostnadseffektiv och har dessutom en fantastisk räckvidd. Som en extra bonus har SMS-marknadsföring den högsta öppningsfrekvensen av alla meddelanden: 90 % av alla SMS läses inom tre minuter från att de levererats. Så länge kommunikationen sker på mottagarens villkor är möjligheterna att dra nytta av SMS i marknadsförings- och lojalitetsarbetet näst intill oändliga. Här följer några tips.

1. Engagera nya konsumenter med SMS

Tar ditt företag hjälp av utomhusreklam, printannonsering eller TV-reklam för att fånga nya kunders intresse? Minska tröskeln för den som vill vet mer att ta kontakt genom att erbjuda möjligheten att SMS:a till ett enkelt kortnummer. Istället för att behöva lägga erbjudandet eller butikens namn på minnet till nästa shoppingrunda kan konsumenten direkt visa sitt intresse med SMS.

2. Driv trafik och fler konverteringar med SMS-marknadsföring

När konsumenten ”optat in” dvs accepterat att ta emot kommunikation via SMS, är det smidigt att fortsätta dialogen direkt i mobilen. Koppla en SMS-tjänst till företagets CRM-, lojalitets- och kampanjsystem så når du hundratusentals potentiella kunder vid ett och samma tillfälle. SMS-marknadsföring med attraktiva erbjudanden driver trafik till både e-handeln och fysiska butiker, snabbar upp köpbeslut och ökar konverteringsgraden. Många e-mails förblir olästa i inboxen.

3. SMS-marknadsföring bygger lojalitet och merförsäljning

Kundklubbar och lojalitetsprogram är självklara verktyg för att vårda och utveckla kundrelationen. Riktad SMS-marknadsföring ger dig ett kostnadseffektivt och snabbt komplement till traditionella kanaler och hjälper till att förstärka aktuella erbjudanden direkt i mottagarens hand. En SMS-tjänst integrerad med företagets CRM- & lojalitets plattform gör det enkelt både att skräddarsy kampanjer till olika kundsegment och med exakt precision rikta lojalitetsrabatter till utvalda individer.

4. Köp och snabba kvittenser med SMS

SMS används också för att låta kunden köpa t ex tjänster direkt via mobilen – det är enkelt för konsumenten och kostnadseffektivt för dig som leverantör. Parkeringsbolag gör det enkelt att betala för en parkering direkt i mobilen och erbjuder i gengäld en bekräftelse på köpet och påminnelse när parkeringstiden tar slut via SMS.

5. Orderbekräftelser och leveransbesked direkt i mobilen

Företag som erbjuder beställningsvaror, i butik eller på nätet, kan ta hjälp av SMS för att på ett smidigt sätt hålla den som lagt en beställning uppdaterad på vad som händer. Genom att integrera en SMS-tjänst till ordersystemet skickas ett meddelande automatiskt för att bekräfta ordern, när produkten lämnat lagret och när den är redo för hemleverans eller avhämtning i butiken.

6. Relevant och uppdaterad serviceinformation via SMS

Som tjänsteföretag kan du knyta starkare band till sina kunder genom att erbjuda serviceinformation via SMS. Företag i resebranschen informerar om hotellbokningar, biljetter och avgångstider. Mobiloperatörer, internetleverantörer och energibolag erbjuder uppdaterad driftinformation via SMS. När något går snett kan ett uppdaterat SMS bli det som avgör skillnaden mellan en upprörd kund och en fördjupad kundrelation.

7. Fördjupa kundinsikten med SMS-marknadsundersökningar

För att lyckas på marknaden måste du löpande lyssna på dina kunder. Använd SMS för att ta reda på vad dina kunder tycker och tänker. En kort fråga för att följa upp ett köp eller ett samtal till företagets kundtjänst eller en länk till en längre enkät eller NPS-undersökning  hjälper dig att förstå dina kunder, deras behov och förväntningar bättre.

Kontakta oss