Apple ger stöd för RCS under 2024: Nästa nivå av iMessage

Under 2024 planerar Apple att införa RCS-meddelanden på iPhones, vilket svarar på en länge efterfrågad funktion. Till skillnad från tidigare motstånd avspeglar detta tillkännagivande en strategiförändring från Apples sida. Steget säkerställer förbättrad multimedia-kommunikation mellan iOS- och Android-användare samtidigt som iMessage och Apple Messaging for Business bevaras.

#GetTheMessage kampanjens påverkan?

Apples integration av RCS linjerar med GSMA RCS-standarden istället för Googles RCS, vilket gör att Apple duckar för Googles "green vs blue" debatt. Den kommande uppgraderingen garanterar att Apple-användare kan fortsätta skicka iMessages inom sitt iOS-ekosystem, men användare kommer även kunna se förbättrad kommunikation mellan IOS och icke-IOS enheter. Med RCS kommer användare kunna skicka högupplösta bilder och videor och få läskvittenser även från Android-mobiltelefoner. Tidigare resulterade försök att dela media över olika operativsystem ofta i nedgradering till SMS eller MMS, vilket begränsade användarupplevelsen. 

GSMA RCS vs Google RCS

Integreringen av RCS på Apple-enheter har dock vissa begränsningar. Framförallt, speglas inte end-to-end-krypteringen som Googles RCS tillhandahåller i GSMA RCS-standarden. Få en överblick över hur Google RCS skiljer sig och förbättrar användarupplevelsen för meddelanden.

GSMA RCS vs Google RCS

Även om GSMA RCS och Google RCS delar en grundläggande uppsättning funktioner, har Google RCS, som implementeras explicit i Android Messages-appen, ytterligare funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Dessa tillägg, som förbättrad mediedelning och smarta svar, visar Googles engagemang att erbjuda användare avancerade och intuitiva funktioner för meddelanden utöver den branschstandard som definieras av GSMA RCS. 

Påverkan på OTT-appar och företagsmeddelanden

Med cirka 1,2 miljarder enheter som stöder RCS över hela världen är Apples drag en faktor som ytterligare påvisar den växande RCS-trenden. Trots de positiva konsekvenserna av Apples beslut finns det frågor om dess påverkan på OTT-appar som WhatsApp, Messenger och Viber. Större kanaler som WhatsApp påverkas i nuläget inte nämnvärt, särskilt i Sydamerika, Europa och Asien, där WhatsApp har ett stort antal användare. Men om samarbetet mellan Google och Apple utvecklas vidare, kan det skapa stora utmaningar för Meta och andra företag inom meddelandebranschen

Apples beslut om RCS inleder en ny era för meddelanden, drivet av användarupplevelse och potentiella regleringstryck. För företag riktas nu fokus mot rika företagsmeddelanden, vilket erbjuder spännande möjligheter för förbättrad engagemang och interaktivitet. Meddelandelandskapet utvecklas, och Apples beslut kan skapa grunden för ett omvälvande kapitel inom mobilkommunikationens värld.

Spekulation om release datum

Även om Apple inte officiellt har meddelat när RCS-funktionen kommer att släppas förutom "senare nästa år", kan vi spekulera i att RCS kommer att lanseras som en funktion i IOS 18, planerad för släpp under hösten 2024.


OM LEKAB
LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

Kontakta oss