Kommer Googles #GetTheMessage-kampanj få Apple att börja använda RCS?

Har du upplevt att bilder du skickat blir suddiga i mottagarens mobiltelefon? Det kan bero på att meddelandet skickades från en Iphone till en Android eller tvärtom. Anledningen till detta är att Apple och Google inte stöder varandras meddelandeformat. Varför är det så? Google vill att RCS blir den nya standarden för nästa generations SMS, medan Apple vill att iMessage blir standard. Frågan alla mobilanvändare vill ha svar på nu är om teknikjättarna kommer att enas om ett gemensamt meddelandeformat eller om de kommer fortsätta att gå skilda vägar.

Skicka rikare meddelanden med RCS

Mobilanvändare har de senaste åren skickat alltmer rikt innehåll i form av bilder, videor, emojis och filer via rika kanaler istället för enklare SMS. Denna utveckling har mobilanvändarna mycket att tacka Apple och Google för. De två teknikjättarna har länge legat i framkant när det gäller mobilkommunikation och utan kanaler som iMessage och Messages hade vi troligen skickat kortare SMS utan emojis och bilder än idag.

Det rika formatet började med MMS, men brister i bland annat säkerhet gjorde att Apple och Google började utveckla egna meddelandekanaler med funktioner som krypterade meddelanden, läskvitton och högupplösta bilder och videor. På grund av begränsningarna som finns med SMS och MMS började också Mobile Communications Association (GSMA), grundarna av SMS, utveckla Rich SMS och Rich Communication Services (RCS) i syfte att skapa ett modernare och rikare standardprotokoll för meddelanden i mobilen.

Google var tidigt ute med RCS

Google var genom uppköpet av Jibe Mobile, som fram till 2015 hade drivit på utvecklingen av RCS, tidigt inblandade i utvecklandet av RCS. 2018 valde Google att omprofilera standardappen Messages i alla Android-mobiltelefoner. Med den nya funktionen Chat gavs användare, inledningsvis i ett fåtal länder, möjligheten att använda RCS-teknik för att skicka meddelanden. Det har sedan dröjt innan länder världen över har fått tillgång till tekniken. Idag är det fortsatt endast ett fåtal länder som har möjlighet att använda RCS, några av dem är USA, England, Frankrike, Brasilien och Indien. Mindre länder som Sverige har nyligen börjat få tillgång till tjänsten. Tele2 var först ut i Sverige att erbjuda sina kunder möjligheten att skicka RCS-meddelanden via Android. 

Det har länge talats om RCS och om när tjänsten ska bli tillgänglig världen över. Fram tills idag har företag och kunder istället använt Rich SMS eller OTT-kanaler för att kunna skicka rika meddelanden, men nu ser tiden för RCS äntligen ut att vara här.

Google utmanar Apple

Även om RCS står redo att användas finns det fortfarande ett stort hinder som gör att tekniken inte kan nå sin fulla potential. Apple. RCS är i nuläget endast tillgängligt för Android-användare. Därför har Google tagit saken i egna händer och genom kampanjen #GetTheMessage publikt utmana Apple att börja använda RCS. Men det är inte första gången Google utmanar Apple. Google har tidigare kritiserat Apples metoder för att behålla användare inom det ekosystem av produkter som Apple har byggt upp.

I den nya kampanjen går Google ännu hårdare åt Apple och utmanar med hjälp av kända influerare sina användare och följare att sprida budskapet riktat till Apple.

Kampanjen inleds med orden "det handlar inte om färgen på bubblorna". Google menar att det är kvalitén på videor, ej fungerande gruppchattar och avsaknad av läskvitton bland mycket mer som användare går miste om när Apple och Google inte kan samarbeta kring ett gemensamt standardprotokoll för meddelanden. Google går till och med så långt att de rekommenderar andra konkurrenters meddelandeappar som till exempel WhatsApp för att användare ska slippa få en "trasig" användarupplevelse.

Både RCS och iMessage förlitar sig på wi-fi-uppkoppling för att användare ska kunna skicka rika meddelanden. När wi-fi-uppkoppling saknas omvandlas skickade meddelanden istället till SMS (gröna bubblor). Detta säkerställer att meddelanden alltid går fram till mottagaren, vilket är anledningen till varför många företag fortfarande väljer att skicka SMS. När meddelanden skickas mellan Android och IOS omvandlas meddelanden också till SMS, fast då beror det inte på avsaknad av wi-fi-uppkoppling. Istället är det meddelandeformatet som ställer till det, vilket Google nu vill ha ändring på.

Google har fått nog och ber nu konsumenterna hjälpa till att lösa problemet genom att sprida budskapet "#GetTheMessage" till Apple. 

Vad kommer Apple att svara?

Hittills har RCS rullats ut till Android-enheter under Googles regi, medan Apple har fokuserat på att bygga upp sitt omtalade ekosystem, som förutom produkter som Iphone och Macbook, inkluderar mjuka funktioner som iMessage och Apple Messages for Business. Motsvarigheten till RCS för företag i Apples ekosystem kallas Messages for Business och kommer liksom RCS erbjuda företag funktioner som krypterade och brandade meddelanden. Precis som RCS, håller Messages for Business i detta nu på att lanseras världen över och det kommer därför krävas mycket för att ska Apple ska avbryta lanseringen och byta till ett meddelandeformat som konkurrenterna Google har varit med och utvecklat.

I ett utdrag från interna mejlkonversationer på Apple, som uppdagades förra året när Epic Games utmanade Apples App Store, sa Apple-medarbetaren Phil Schiller att "en flytt av iMessage till Android kommer att skada Apple mer än att hjälpa". Och när Apples vd Tim Cook fick frågan om att implementera RCS i iMessage under Vox Medias Code 2022-eventet i september, sa han: "Jag hör inte att våra användare ber oss att lägga ner energi på det just nu." Det låter med andra ord inte så troligt att vi får se Apple använda RCS i framtiden. Men faktum är att Apple har öppnat upp för användning mellan olika plattformar förut  och det var inte länge sedan sist. FaceTime-samtal fungerade från början endast mellan IOS-användare, men när operativsystemet IOS 15 släpptes hösten 2021 kunde Android- och Windows-användare för första gången ansluta till FaceTime-samtal via webbläsare. Det kan därför inte uteslutas att Apple bygger broar över till Android även i framtiden.

Huruvida Apple kommer att börja använda RCS-tekniken eller fortsätta utveckla iMessage och Messages for Business återstår alltså att se. Tills vidare erbjuder vi företag möjligheten att skicka RCS-meddelanden till Android och Messages for Business-meddelanden till IOS. Kunder vill få meddelanden i den meddelandeapp de använder mest. Om detta inte är SMS, RCS eller iMessage kan företag istället skicka meddelanden via OTT-kanaler som WhatsApp eller Facebook Messenger. OTT-kanalerna år alla mobiltelefoner, så länge användaren har den valda applikationen nedladdad. 

 

OM LEKAB

LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

Jag vill veta mer