RCS verifierat avsändar-ID skyddar företag mot bedrägerier och nätfiske

SMS-bedrägerier drabbar allt fler, både privatpersoner och företag. Det är avgörande att kunna säkerställa att kommunikationen via SMS kommer från en pålitlig källa. För företag innebär SMS-bedrägerier en betydande säkerhetsrisk. Registrerade avsändar-ID har visat sig vara en effektiv åtgärd för att bekämpa bedrägerier. Den nya tekniken RCS tar säkerhet till nästa nivå med möjlighet att verifiera avsändarens identitet, vilket stärker säkerheten och tillförlitligheten i företagskommunikation.

RCS (Rich Communication Services) är ett kommunikationsprotokoll som kan skicka meddelanden till mobiltelefoner, likt SMS, men RCS kan så mycket mer – och kallas därför ofta SMS 2.0. RCS har rika funktioner för modern kundkommunikation med stöd för högupplöst multimedia, interaktiva CTA-knappar och läskvitton med mera.

Med RCS kommer också den viktiga funktionen verifierad avsändar-ID, där teleoperatören med unika ID-nummer kan säkerställa att avsändaren är det företag eller den aktör inom offentlig sektor som mottagaren har godkänt kommunikationen från.

Ökad trygghet med verifierade avsändare  

En viktig förbättring som kommer med övergången till RCS-tekniken, är ökad spårbarhet och möjligheten att verifiera vem som är avsändare. Detta ökar tryggheten och säkerheten i konversationer. Idag ser vi tyvärr en ökning av antalet smishing- och bedrägeriförsök i samhället. Svenska Bankföreningar har därför gått samman i kampanjen Svårlurad, för att upplysa vad man som konsument kan göra för att inte gå i fällan.

Med RCS-funktionen verifierat avsändar-ID kan företag säkerställa att deras meddelanden inte förvrängs eller manipuleras av obehöriga parter och att mottagare kan vara säkra på att informationen kommer från en auktoriserad källa. Ett verifierat avsändare-ID bekräftar meddelandets äkthet för att skydda mot bedrägerier, så kallat smishing- och spoofing-attacker som om kan skada ett företags rykte och ekonomi.

Redan i mars 2019 introducerade GSMA RCS Verified Sender, som förbättrar förtroendet för teleoperatörsmeddelanden genom att låta varumärken genomgå en särskild verifieringsprocess. När ett varumärke är verifierat visas dess logotyp och namn, vilket säkerställer att endast auktoriserade enheter representerar deras identitet. Ditt företag får en valideringsstämpel från en mobilnätoperatör (MNO), vilket garanterar dina kunder att meddelanden i deras inkorg i mobilen är äkta och kommer från en betrodd källa. Den visuella bekräftelsen är en stark signal för mottagare, vilket ytterligare stärker förtroendet.

När varumärket väl är verifierat kan företaget visa följande i sina meddelanden för att försäkra konsumenterna om äktheten:

  • Varumärkesinformation och verifiering
  • Direkt webbplatslänk, e-post och telefonnummer
  • Företagslogotyp
  • Avsändarvy med en märke för verifierade avsändare

 

Fictive_Verified by MNO_SV_roundedFictive_ RCS Branding_SV_rounded

När verifieringsprocessen är klar och alla krav är uppfyllda, tilldelas företaget verifierad status. Detta återspeglas genom en särskild "verifierad" märkning som visas bredvid företagets namn eller avsändarinformation i RCS-meddelanden. Det är viktigt att notera att endast en verifiering kan tilldelas ditt företag, vilket säkerställer äkthet och pålitlighet i all kommunikation.

Fördelar med verifierat avsändar-ID 

  • Tillförlitlighet och säkerhet: Verifierat avsändar-ID ger en stämpel av godkännande från mobilnätoperatörer (MNOs) som försäkrar mottagaren om att meddelandet i deras inkorg i mobilen kommer från en pålitlig källa.
  • Tydlighet visuellt: Märket verifierad avsändare ihop med logotypen ger en tydlig visuell indikation till mottagaren, vilket gör det lätt för att identifiera avsändaren (företaget), vilket bidrar till en säker och förbättrad användarupplevelse.
  • Kontroll och transparens: Genom att se avsändarinformationen och verifieringsstatusen kan mottagaren göra informerade beslut om hur de ska hantera meddelandet. Det ger dem också möjlighet att enkelt identifiera och filtrera ut oönskade meddelanden.

  • Interaktion och engagemang interaktion: När kunder känner till avsändarens identitet och verifieringsstatus är mottagarna också mer benägna att engagera sig. En verifierad avsändare bidrar till en positiv användarupplevelse och främjar förtroende och lojalitet.

Sammanfattningsvis ger RCS verifierad avsändare en rad fördelar för mottagaren, vilket skapar en säkrare, mer pålitlig och engagerande kommunikationsupplevelse.

LEKABs RCS API kan enkelt integreras i dina befintliga system. För att säkerställa att du når hela din kunddatabas kan mottagare utan Androids operativsystem använda sig av fallbackalternativet SMS. Läs mer om när RCS blir tillgängligt för IOS.

OM LEKAB
LEKAB erbjuder mobila meddelandetjänster, SMS-API:er och programvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering. Vi erbjuder digitala webbverktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda via mobiltelefonen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet och kundupplevelse i mobila kanaler. Vill du veta mer eller be oss om råd? Kontakta oss!

Kontakta oss