SMS Avsändar-ID: En guide för företagsmeddelanden

Inom business messaging, där varje tecken räknas, spelar Avsändar-ID en avgörande roll för att dina SMS-kampanjer ska bli framgångsrika. Det finns olika varianter av Avsändar-ID:n, däribland Alfanumeriskt Avsändar-ID och 10DLC, och varje variant har ett unikt syfte. I denna omfattande guide kommer vi att klargöra skillnaderna mellan olika Avsändar-ID:n och hjälpa dig att förstå när och hur du använder dem effektivt.

Alfanumeriskt Avsändar-ID: skapa din varumärkesidentitet

Föreställ dig att du får ett SMS från ditt favoritvarumärke, och istället för att ett telefonnummer visas, ser du deras varumärkesnamn i SMSet. Detta är magin med alfanumeriska avsändar-ID. Detta ID gör det möjligt för dig att skicka meddelanden med ditt varumärkesnamn eller en anpassad text med både bokstäver (A-Z, både versaler och gemener) och siffror (0-9), vilket gör dina meddelanden omedelbart igenkännliga och pålitliga. Den maximala längden på ett alfanumeriskt avsändar-ID kan variera beroende på reglerna i ett visst land. I många fall kan alfanumeriska avsändar-ID:n vara upp till 11 tecken långa. Det går dock inte att svara på meddelanden från Alfanumeriska avsändar-ID:n och man kan därför inte ha en tvåvägsdialog med sina mottagare. 

Aphanumeric number SV

Dedikerade nummer: din personliga connection

Använd samma nummer för att skicka och ta emot alla dina SMS. Ett dedikerat nummer är som att ha din egna virtuella telefonlinje för meddelanden. Dedikerade nummer är exklusiva för ditt företag och säkerställer att dina kunder alltid känner igen dina meddelanden. Denna nivå av personalisering främjar förtroende och engagemang, särskilt inom branscher som finans och hälsovård. Om du inte använder ett dedikerat nummer kan istället ett delat nummer användas. Delat nummer innebär att flera olika företag kan använda samma avsändar-ID samtidigt när de skickar meddelanden. 

Dedicated number EN_1 

Kortnummer: den korta vägen till engagemang

Kortnummer eller kortkoder är vanligtvis kortare (4 eller 6 siffror) än vanliga mobilnummer och är därmed lättare att komma ihåg. Kortnummer kan med fördel användas för marknadsföringskampanjer, omröstningar och andra högvolymaktiviteter där kunder behöver svara snabbt. Kortnummer är ofta associerade med keywords, där kunder kan svara på ett meddelande genom att skicka ett specifikt keywords, som JA eller NEJ, till kortnumret.

Short number EN 

Långa nummer: bli en i mängden

Långa nummer eller långa koder är virtuella telefonnummer med standardlängd (10 siffror) som företag kan använda för att skicka och ta emot textmeddelanden. De föredras ofta för tvåvägskommunikation eftersom de ser ut som vanliga telefonnummer och därmed sömlöst smälter in i mottagarens kontaktlista. Detta gör dem idealiska för kundservice och support, men de fungerar också bra för marknadsföring och andra användningsområden. Det exakta formatet och längden på långa nummer kan variera efter land eller region, så det är viktigt att ta hänsyn till lokala numreringar och regler när du använder långa nummer för att skicka företagsmeddelanden. Långa nummer är billigare att använda än kortnummer.

10DLC EN_1 

TFN (Toll-Free Number): en väg till tillgänglighet

TFN-avsändar-ID är avgiftsfria nummer som gör det enkelt att nå ut till kunder utan att behöva betala extra avgifter. TFN är tillgängligt i många länder, men används främst för meddelanden till mottagare i Nordamerika. För utskick i Sverige börjar nummer med "020". För att kunna använda TFN är det obligatoriskt att först registrera information om ditt företag, bevisning för opt in av dina mottagare och mallar för de meddelanden du vill skicka för att säkerställa att inga spam-SMS skickas ut och att lokala policys följs.

TFN EN 

10DLC (10-Digit Long Code): för meddelanden i Nordamerika

10DLC är ett 10-siffrigt numeriskt telefonnummer som liknar vanliga telefonnummer, vilket inger förtroende och igenkännande bland mottagare, men med vissa funktioner och kapaciteter anpassade för att skicka och ta emot A2P-textmeddelanden i Nordamerika. 10DLC är idealiskt att använda för företag som behöver skicka stora volymer meddelanden, såsom marknadsuppdateringar, varningar och aviseringar, till en bred publik. För att kunna använda 10DLC är det obligatoriskt att först registrera information om ditt företag, bevisning för opt in av dina mottagare och mallar för de meddelanden du vill skicka för att säkerställa att inga spam-SMS skickas ut och att lokala policys följs.

Dedicated number EN_1 

Det är viktigt att notera att ansökningsprocessen för Avsändar-ID kan variera beroende på den variant av Avsändar-ID du väljer, din leverantör av meddelandetjänster och krav från operatörer. Ansökningsprocessen behöver dock inte vara en utmanande uppgift; en leverantör av meddelandetjänster, som vi på LEKAB, kommer att hjälpa dig genom processen och säkerställa att allt går rätt till och att du som kund får en smidig upplevelse. Läs mer om hur du registrerar ditt Avsändar-ID för att undvika SMS-fiske-bedrägerier.

Sammanfattningsvis är Avsändar-ID:n essentiella för företagsmeddelanden. De hjälper dig att representera ditt varumärke, engagera kunder och skapa en sömlös kommunikationsupplevelse. Genom att välja rätt Avsändar-ID för dina specifika behov kan du maximera potentialen för SMS-marknadsföring och kundengagemang. Så, ta steget och välj ditt Avsändar-ID för att lyfta dina företagsmeddelanden till nya höjder!


OM LEKAB
LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

 

Jag vill veta mer