Företagskommunikation: en guide till effektiva kommunikationskanaler

Att orientera sig bland de olika kommunikationskanalerna kan vara överväldigande. Frågorna kring vilken kanal som når vilken målgrupp, var den når dem och på vilket sätt den används bäst kan vara komplexa. Denna guide ämnar att underlätta valet av den mest passande kommunikationskanalen för ditt företags kommunikationsstrategi.

Kanalerna kan delas in i tre huvudkategorier: traditionella kanaler, rika kanaler och in-app kanaler. De traditionella kanalerna inkluderar bland annat SMS, röstmeddelanden, e-post och fax. De rika kanalerna omfattar bland annat RCS samt alla OTT-kanaler. Slutligen refererar in-app kanalerna till meddelanden som skickas inom en applikation, till exempel ett internt meddelande i din bank-app.

Nu när vi har identifierat dessa tre huvudkategorier av kanaler, låt oss fördjupa oss i varje kategori för att förstå deras unika egenskaper och fördelar. Genom att förstå dessa skillnader och likheter kan ditt företag anpassa sin kommunikationsstrategi för att dra nytta av det mest passande verktyget för ert specifika behov och mål.

Traditionella kanaler

LEKAB - SMS
 
SMS


SMS har en imponerande öppningsgrad på 98%, och 90% av mottagarna öppnar och läser meddelandet inom 3 minuter. Dessa siffror står i kontrast till e-poststatistik, där öppningsgraden ligger på 20%. SMS kan användas för olika ändamål, inklusive notifiering, bemanning, kriskommunikation och mer. Genom SMS kan du skapa personliga meddelanden och etablera tvåvägskommunikation med mottagaren. Det är också möjligt att schemalägga SMS-utskick och använda ditt företags namn som avsändar-ID.

Ytterligare är det värt att betona att SMS är den optimala kanalen för att omedelbart få uppmärksamhet. Idag bär vi med oss våra mobiltelefoner och kollar på dem flera gånger om dagen, därmed är SMS en kanal som kan säkerställa omedelbar synlighet för meddelanden. Detta står i kontrast till e-post, som kan gå obemärkt förbi under möten eller andra aktiviteter.

Låt oss dyka djupare i SMS med länkar. Texten är begränsad till 160 tecken och når en betydande global publik. Med länkar kan du leda dina kunder till en personligt anpassad landningssida. Däribland möjligheten att skicka integrerade länkar som kan leda till skräddarsydda landningssidor, vilket möjliggör en fördjupad interaktion och tillgång till relevant information genom en enkel klickning från mottagaren. Genom användning av grafik, noggrant anpassade efter ditt varumärke, call-to-actions, videor och andra funktioner, har du möjligheten att förstärka varumärkesupplevelsen och stärka kommunikationen med dina kunder. SMS är den mest frekvent använda kanalen bland marknadsförare och utmärker sig som den kanal med den högsta läsbarheten.

SMS och RCS är standardappar, vilket innebär att dessa kanaler är inbyggda i mobiltelefonen och därmed tillgängliga för alla mobilanvändare. SMS, som en universell standard, når alla mobiltelefoner, medan OTT-kanaler kräver nedladdning av en app, vilket kan vara en tröskel när det gäller att nå en bred mottagarkrets.

Lekab-röst

Röst-SMS


SMS kan även omvandla textmeddelanden till röstmeddelanden vid behov, vilket är särskilt effektivt i kritiska situationer och vid kontakt med personer med funktionsvariationer. Slutligen lägger integreringen av röst-till-text-teknologi till ytterligare bekvämlighet genom att låta användare enkelt diktera sina meddelanden när tangentbordet inte är ett praktiskt alternativ.

Lekab-email
 
E-post


E-post
är en annan traditionell kanal som, till skillnad från SMS, erbjuder större flexibilitet när det gäller meddelandelängd. Genom e-postutskick möjliggörs även inkludering av bilder, bilagor och multimedia till en större utsträckning, vilket underlättar mer detaljerad kommunikation. En annan fördel med e-post är dess förmåga att läsas på olika plattformar, såsom stationära datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Lekab-fax

Cloudfax


Cloudfax har varit en etablerad kommunikationskanal för företag i årtionden, men dess popularitet har minskat betydligt i takt med den ökande användningen av moderna digitala kommunikationsmetoder. I vissa branscher och regioner finns fortfarande juridiska krav på att använda fax för vissa typer av dokumentation, särskilt inom sjukvård och juridik, men även andra myndigheter. Detta kan vara på grund av föreskrifter och krav för autentisering. Inom bland annat det juridiska området erbjuder cloudfax hög säkerhet vid överföring av konfidentiella dokument. En central aspekt är integrationen av tidsstämplar, vilket spelar en nyckelroll för att uppfylla regelverk och transperans. En viktig detalj är att Cloudfax möjliggör sändning av fax direkt från plattformar som e-post, vilket tydligt visar dess digitala kapacitet i jämförelse med traditionella faxmaskiner.

 

Lekab-konversationIn-app

 

In-app-meddelandekanaler syftar på meddelanden som sker inom en specifik applikation eller plattform och används vanligtvis av företag för att interagera med sina användare. In-app-kanaler möjliggör personlig och riktad kommunikation direkt inom applikationen. Det kan inkludera transaktionsmeddelanden, kampanjer eller supportinteraktioner anpassade efter användarens preferenser. In-app-kanaler kan även meddela mottagren gällande orderbekräftelser, leveransmeddelanden och andra uppdateringar relaterade till användarens aktiviteter inom applikationen. Många företag integrerar in-app-meddelanden med sina kundsupportsystem, vilket gör det möjligt för användare att kontakta kundsupport och få hjälp utan att lämna applikationen.

Rika kanaler

Google_Messages_logo (2) 1
 
RCS


Följaktligen har vi kanalen RCS. Genom användning av Rich Communication Services (RCS), även känt som den nya generationen av SMS, möjliggörs utskick av brandade meddelanden med en app-liknande upplevelse. Genom att utnyttja förprogrammerade svar underlättas en smidig tvåvägskommunikation mellan avsändaren och kunden. Detta kan exempelvis underlätta för kundsupport genom att låta dem fokusera på mer avancerade frågor, samtidigt som enklare frågor hanteras med förprogrammerade svar. RCS befinner sig i en framväxande fas på marknaden och är för närvarande fullt tillgängligt i flera länder, däribland USA, Frankrike, Indien, Storbritannien och Brasilien. RCS är nu även tillgängligt i Norden och detta skedde så sent som under 2023. Det är därför en ny och aktuell funktion här i Sverige. Vid nuvarande tidpunkt är RCS endast kompatibelt med Android-enheter, men tjänsten befinner sig i pågående utveckling med och för Apple.

RCS stöds av flera svenska mobiloperatörer, i Norden. I Sverige omfattar dessa TELE2, Telia och 3. I Norge är det Telenor och Telia, medan i Danmark är det 3.

OTT-Kanaler

OTT-kanaler innebär applikationer som användarna måste ladda ner till sina mobiltelefoner innan de kan användas. Det finns ett antal olika OTT-kanaler tillgängliga för implementering. Nedan följer en kort beskrivning av varje OTT-kanal.

WhatsApp-logo (2)

WhatsApp for Business


WhatsApp Business är en kanal för de som strävar efter att förhöja kundupplevelsen med notifieringar, marknadsföring och kundsupport. WhatsApp har global räckvidd i över 180 länder och erbjuder en potentiell kontakt med över 2 miljarder användare, och är således den mest omfattande bland alla OTT-kanaler. Framför allt används WhatsApp i Sydamerika, Europa, Asien och Afrika. Upptäck funktioner som multimedia, förprogrammerade meddelanden, CTA-knappar, karuseller och läskvitton. Varje WhatsApp-meddelande skickas även säkert med end-to-end-kryptering, vilket garanterar en säker hantering av din data.

WhatsApp Business är även en del av en uppsättning av verktyg som erbjuds av koncernen Meta, som äger WhatsApp, Facebook och Instagram.

Lekab-messenger (4)
 
Facebook Messenger


Utforska möjligheterna med Facebook Messenger för att engagera kunder genom personliga meddelanden med en mer fördjupad innehållsupplevelse. Facebook Messenger används idag av över 1,3 miljarder människor världen över, särskilt i Nordamerika, Skandinavien och Oceanien. I likhet med WhatsApp Business möjliggör Facebook Messenger realtidsinteraktion med kunder, vilket skapar engagemang och tillgänglighet. Plattformen erbjuder även call-to-action-uppmaningar direkt i meddelanden, vilket ger kunderna möjlighet att göra val utan att lämna meddelandemiljön.

instagram (3)
 
Instagram Direct


Instagram har för närvarande över 2 miljarder aktiva användare varje månad globalt och står som en av de främsta sociala medieplattformarna på marknaden. Kanalen är idealisk för diverse ändamål såsom e-handel, kampanjer, kundsupport och genomförande av enkäter. Genom meddelandefunktionen på Instagram kan företag engagera användarna på ett personligt sätt och skapa möjligheter att omvandla Instagram-användare till potentiella kunder.

viber (3)

Viber


Viber representerar en modern multimediakanal som i huvudsak är populär i Östeuropa och delar av Sydostasien. Månatligen nyttjar över 100 miljoner användare Viber världen över. Kanalen har visats vara effektiv inom områden som marknadsföring, detaljhandel, kundsupport och notifikationer. Viber erbjuder även en krypterad meddelandefunktion, vilken bidrar till att säkra kommunikationen för både dig och dina kunder. Med en globalt spridd användarbas fortsätter Viber att utvecklas genom införandet av innovativa funktioner och tjänster, där målet är att möta användarnas ökade behov av kommunikation och samarbete.

Kakao-Talk (2)
 
KakaoTalk


KakaoTalk används främst i Sydkorea och har över 53 miljoner användare. Kanalen erbjuder ett flertal unika funktioner som bland annat öppna chattforum där man kan nätverka med andra. KakaoTalk är en go-to-kanal för företag som vill etablera sin närvaro och kommunicera med kunder i Sydkorea. Genom att anpassa sin kommunikation till KakaoTalk-plattformen kan företag skapa en starkare anslutning med sin målgrupp genom exempelvis att skicka relevanta affärsmeddelanden och erbjudanden.

Line (2)
 
Line


Line har mer än 178 miljoner aktiva användare varje månad i deras huvudmarknad Japan, Indonesien, Taiwan och Thailand. Kanalen tillhandahåller orginella chattfunktioner, med kreativa stickers. Line lämpar sig främst för E-handel, kampanjer och kundsupport.


SMS har globalt stöd, eftersom det är en universell standard i alla mobiltelefoner. Kartan nedan markerar den främsta OTT-kanalen i varje region.

 

Varje kanal har sina unika egenskaper och fördelar, och valet av kommunikationsstrategi bör vara anpassad efter dina specifika affärsbehov och mål. Kom ihåg att överväga din målgrupp, geografiska räckvidd och önskad interaktivitet när du väljer din optimala kanal. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig och önskar dig framgång i din kommunikationsstrategi!


OM LEKAB
LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering. Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

 

Jag vill veta mer