Framtidens konversationer: Genombrott i 2024 års Meddelandetrender

Ett nytt år har anlänt, vilket innebär att det är dags att dela vår årliga trendspaning inom business messaging. Ta reda på vilka trender som kommer att förändra företagskommunikationen under de kommande månaderna av 2024.

#1: RCS tar stora steg framåt

Under slutet av 2023 kom oväntade men glada nyheter! Apple tillkännagav sina planer på att införa RCS på IOS under 2024, vilket svarar på en efterlängtad efterfrågan. Den kommande RCS-uppgraderingen säkerställer att Apple-användare fortsättnignsvis kan skicka iMessages inom sitt iOS-ekosystem samtidigt som den lovar en betydande förbättring i interaktioner med icke-iOS-enheter. Med cirka 1,2 miljarder enheter som stöder RCS globalt erkänner Apples drag det växande behovet av en ny meddelandestandard. Vi spekulerar i att Apples RCS-uppdatering kommer att släppas som en funktion i IOS 18, planerad att lanseras hösten 2024.

Under 2023 genomgick RCS en global expansion och gjorde betydande framsteg i många länder. Även om RCS redan är tillgängligt i många olika delar av världen, utvärderar och förbereder vissa marknader sig strategiskt för den kommande teknikuppgraderingen. Ett betydande antal telekomoperatörer i Norden omfamnade och implementerade till exempel nyligen RCS. Det kommer säkerligen vara fler marknader som implementerar RCS under 2024.

#2: Conversational AI kommer att bli ryggraden i företagskommunikation

Conversational AI kommer att utvecklas bortom grundläggande chattrobotar och istället erbjuda kontextmedvetna och intelligenta interaktioner. Conversational AI förbättrar användarupplevelsen genom att erbjuda mer personlig och effektiv kommunikation. Automatisera upprepande uppgifter som att skicka välkomstmeddelanden, svara på vanliga frågor (FAQ), ge orderuppdateringar och behandla återbetalningar. Dessa funktioner frigör kundtjänst-personal att fokusera på mer komplexa frågor och erbjuda interaktioner av högre kvalitet.

Med förbättrad AI-automation, kallad hyper-personalisering, kan företag personalisera sina meddelanden i realtid baserat på kundpreferenser, tidigare interaktioner och köphistorik. Idag kan företag använda data och AI för att personalisera sina meddelandeupplevelser för att förbättra kunders egagemang. Med personalisering blir dina meddelanden relevanta och engagerande skräddarsydda efter enskilda kunders specifika behov och intressen. Automatisering kan integreras sömlöst med kundrelationssystem (CRM), vilket ger en helhetsbild av kundinteraktioner över olika meddelandekanaler. Detta gör att företag kan få en djupare förståelse för kundbeteende och preferenser

#3: Prioritering av säkerhetsåtgärder

Företag måste säkerställa att deras meddelandetjänster är säkra och att kunddata och meddelandetrafik skyddas mot olika cyberhot, inklusive smishing, artificiellt uppblåst trafik (AIT) och andra phishing-bedrägerier. Detta är särskilt viktigt eftersom meddelandetjänster har blivit en kritisk del av kundresan. Här är några specifika säkerhetsåtgärder som ditt företag bör överväga:

  • Implementera multi-factor authentication (MFA): MFA kräver att användare tillhandahåller två eller fler bevis för att verifiera sin identitet, såsom ett lösenord och en kod skickad till deras telefon. Detta gör det mycket svårare för obehöriga individer att få tillgång till kundkonton.

  • Avsändar-ID skydd: Skydda din varumärkesintegritet genom att registrera dina avsändar-ID:n hos mobiloperatörer. Detta proaktiva steg skyddar dig mot obehörig användning och förhindrar missbruk eller falska påståenden från bedrägliga parter eller andra företag som försöker använda samma avsändar-ID som du.

  • Övervaka misstänksam aktivitet: Företag bör övervaka sin meddelandetrafik och leta efter misstänksam aktivitet, som plötsliga och oförklarliga ökningar i trafik, trafik från ovanliga geografiska platser eller IP-adresser, höga avvisningsfrekvenser eller låga konverteringsfrekvenser. Identifiera potentiella attacker i ett tidigt skede och vidta åtgärder för att förhindra att de orsakar skada.

#4: Etiska meddelandemetoder kommer att vara avgörande

Företag måste vara försiktiga och se till att deras metoder följer etiska normer samt visar respekt för kundens integritet. Förtroendet för företagsmeddelanden har inte sällan äventyrats av utbredd användning av smishing (SMS-fiske) bedrägerier. Dessa bedrägliga metoder inkluderar falska företag som låtsas vara legitima, lockar mottagare med falska rabatterbjudanden eller fabricerade paketleveransaviseringar osv. Att skydda kunder från sådana bedrägliga aktiviteter är avgörande för att upprätthålla integriteten i sin mobilkommunikation. Med nya avancerade teknologier som RCS och WhatsApp kan företag branda sina meddelanden och lägga till verifieringsmärken på sitt avsändar-ID för att försäkra mottagarna om att meddelandet är äkta och kommer från en verifierad källa, vilket stärker förtroendet för meddelandets legitimitet.

Genom att prioritera etiska meddelandemetoder säkrar företag kundens integritet och bidrar till att skapa en pålitlig och säker online-miljö. I en tid där mängden digitala interaktioner är omfattande kan företag som omfamnar etiska meddelandemetoder öka sina möjligheter att bygga långvariga relationer med sina kunder.

Här är några vanliga etiska meddelandemetoder för att främja en positiv varumärkesbild och undvika juridiska påföljder:

  • Inhämta samtycke (opt-in) innan du samlar in eller använder personlig information (till exempel ett telefonnummer) för att skicka meddelanden. Använd personlig information endast för de ändamål som tydligt anges för kunder.

  • Respektera kundens preferenser när det gäller att ta emot marknadskommunikation. Erbjud alltid alternativ för att avregistrera sig eller avsluta prenumerationen av marknadskommunikation.

  • Undvik att göra vilseledande påståenden eller falska påståenden om produkter eller tjänster.


OM LEKAB
LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

Jag vill veta mer