Bästa praxis vid SMS-bedrägeri – hur man upptäcker en bluff

SMS-bedrägerier utgör ett stort problem. Bedragare utnyttjar den utbredda användningen av SMS för att lura både privatpersoner och företag. Konsekvenserna av att bli offer för ett SMS-bedrägeri kan vara allvarliga, men det finns saker du kan göra för att skydda dig. Som leverantör av lösningar för meddelandetjänster förstår vi vikten av att utrusta våra kunder med kunskap om bedrägerier för att kunna navigera säkert på den digitala arenan. I denna artikel identifierar vi rekommenderade åtgärder för att bekämpa SMS-bedrägeri och vad du ska göra om du har blivit utsatt för ett bedrägeri.

Bakomliggande faktorer till SMS-bedrägier

Att känna igen och förstå SMS-bedrägerier är avgörande för att skydda ditt företag och dina kunder. Bedragare använder SMS för att lura människor och företag att lämna ut känslig information eller bli offer för ekonomiska bedrägerier. Var vaksam och se upp för varningstecken, som oväntade meddelanden, för att skydda dig själv och ditt företag från bedrägerier. Det är viktigt att hålla sig informerad och vara proaktiv i att upptäcka och förhindra SMS-bedrägerier för att upprätthålla säkerheten och integriteten i din verksamhet.

Vilka är bedragarna?

Bedragare kan luras i alla former och storlekar; det kan vara ensamma vargar eller större organiserade nätverk – till och med insiders inom ditt företag. Bedragare kan utge sig för att vara banker, myndigheter eller stora företag. Följande är några vanliga sätt bedragare kan försöka få ut känslig information av dig via SMS-bedrägerier:

 • Hjälpa dig att stoppa ett pågående bedrägeri på ditt bankkonto. 
 • Ge dig ett pris som du har "vunnit". 
 • Lura dig att hjälpa en vän eller familjemedlem
 • Hjälpa dig att skydda din mjukvara mot virus eller andra problem

Hur du identifierar SMS-fiske

SMS-bedrägerier döljer sig ofta som legitima företagsmeddelanden, vilket gör det svårt att upptäcka den onda avsikten i meddelandena. Enligt GDPR:s lagar och regler behöver företag i de flesta fall, till exempel vid kampanjer och erbjudanden, se till att mottagaren samtycker till att få meddelanden (opt-in) innan de skickas. Det finns dock varningstecken som kan hjälpa dig att ligga steget före bedragarna. Följande är vanliga typer av bedrägerier som både företag och privatpersoner ofta stöter på.

Smishing

Smishing lurar mottagare att klicka på skadliga länkar som kan skada deras enheter eller leda dem till falska hemsidor. Skydda dina kunder mot smishing genom att utbilda dem om den typ av innehåll och förfrågningar som förekommer i ditt företags SMS-meddelanden. På så sätt kan dina kunder verifiera att meddelandena kommer från ditt företag och inte från en bedragare.

Smishing scam sv

SMS spoofing

Förfalskade SMS från bedragare kan utge sig för att vara från ett legitimt företag genom att använda samma avsändar-ID, vilket i sin tur kan skada det legitima företagets trovärdighet. Informera kunderna om vilket avsändar-ID ert företag använder, så att de kan verifiera att meddelanden från ditt företag är äkta. I följande exempel har avsändar ID:t "LEKAB" skyddats, men det finns en potentiell risk eftersom bedragare samtidigt kan utnyttja det oskyddade avsändar-ID:t "LEKAB AB" för att falskt utge sig för att vara LEKAB.

Short number SV

Artificiellt uppblåst trafik (AIT)

AIT är en bedräglig metod där man skickar massutskick av SMS till mobilnummer utan mottagarnas samtycke eller vetskap. Detta kan snabbt öka kostnaderna för företag på grund av den enorma mängd meddelanden som skickas ut. Skydda dina kunder genom att använda CAPTCHA-verifiering, övervaka trafikmönster för ovanliga aktiviteter och implementera säkerhetsprotokoll som tvåfaktorsautentisering för dina system, så att inga hackare kan ta sig in.

Åtgärder vid SMS-bedrägeri

På LEKAB är din säkerhet vår högsta prioritet. Vi använder avancerade system för övervakning och bedrägeribekämpning för att skydda dig. Men vi vet att bedragare ständigt utvecklar nya metoder, så tyvärr kan vi inte förhindra alla bedrägeriförsök. Det är viktigt att du som kund också vidtar säkerhetsåtgärder i dina system så att hackare inte kan ta sig in.

Här är vår rekommendation om vad du som företagskund hos LEKAB ska göra om ditt företag blir utsatt för SMS-bedrägeri:

 1. Kontakta oss direkt om du misstänker att ditt system har blivit hackat, så att vi kan deaktivera ditt konto och blocka aktuella rutter.
 2. Rapportera incidenten till polisen.
 3. Vid misstanke om SMS-bedrägeri, vidarebefordra SMS:et till telekområdgivarnas kortnummer 7726. Siffrorna motsvarar bokstäverna SPAM på telefonens knappsats och är ett globalt nummer för att rapportera spam-SMS. På så sätt kan operatörerna få information om innehållet i SMS:et och spärra numret för att förhindra att fler utsätts för bedrägeriförsöket.

 

Har du fått ett SMS som gör dig osäker?

Undvik SMS-bedrägeriförsök genom att:

 • Kontrollera avsändar-ID:et. Var försiktig om numret ser okänt ut eller inte matchar en befintlig kontakt.
 • Klicka inte på länkar från okända källor – bedragare kan luras genom att till exempel göra dig positivt överraskad.
 • Ring inte upp telefonnummer i oväntade SMS eller på någon annans uppmaning.
 • Vara misstänksam mot oväntade meddelanden, särskilt sådana som ber dig stoppa ett pågående bedrägeri på ditt bankkonto. Banker ringer inte för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.
 • Leta efter stavfel och grammatiska fel.
 • Lämna aldrig ut personlig information som namn, kreditkortsnummer, personnummer eller annan legitimation via SMS.

Läs fler tips på sajten Svårlurad ett initiativ från Sveriges Banker för att undvika bedrägerier.

Metoder för SMS-bedrägerier förändras ständigt, därför är det viktigt att hålla sig informerad och agera proaktivt. Genom att känna igen varningstecken och vidta snabba åtgärder kan du skydda dig mot SMS-bedrägeri. Kom ihåg att din säkerhet är vår högsta prioritet på LEKAB. Var vaksam, håll dig säker.

Kontakta oss