Hur man aktiverar RCS på Android

Rich Communication Service (RCS) finns snart som en standardfunktion i alla Android-mobiler. Just nu är RCS tillgängligt i 13 länder och inom kort blir tjänsten tillgänglig även i Sverige. För att kunna använda RCS redan nu behöver du ladda ned Messages appen från Google Play. Följ vår guide nedan för att aktivera RCS i mobilen.

Utvecklingen av de smarta mobiltelefonerna har gått snabbt och SMS som uppfanns för över 30 år sedan har inte hängt med i utvecklingen. Idag skickar vi inte längre enbart text, utan vi skickar rikt innehåll i form av bilder, videor, emojis och mycket mer. För att möta de nya teknologiska kraven behövde SMS uppdateras.

2007 började därför RCS utvecklas och 2018 stod tekniken redo att implementeras i alla Android-mobiler. Att göra RCS tillgängligt världen över har dock dröjt och tjänsten är därför inte tillgänglig i Sverige ännu. Även om RCS som standardapp inte är tillgänglig i Sverige, så går det att ladda ned Messages-appen till Android, vilket gör det möjligt att skicka och ta emot RCS-meddelanden. Följ dessa 5 steg för att aktivera RCS i din Android-mobil.

Steg 1

För att aktivera RCS i din Android-mobil behöver du först och främst ladda ned appen Messages från Google Play

Steg 2

Nästa steg är att välja Messages-appen som standardapp för meddelanden i mobilen. I vissa nyare Android-mobiler är Messages redan inställd som standardapp för meddelanden, men är den inte det så ändrar du detta enkelt i appen för inställningar i mobilen. 

Appar Messages > ange som standard

Steg 3

Dags att aktivera RCS. Öppna Messages och gå till appens inställningar. Inställningar är de tre prickarna högst upp i högra hörnet i appen. Gå sedan till chattfunktioner och aktivera funktionen Chat (RCS). Vänta sedan några sekunder medan appen konfigurerar om sig. När konfigurationen är klar får du ett meddelande som säger att du är ansluten. 

Inställningar chattfunktioner > aktivera chattfunktioner

Steg 4

Mobilen behöver vara uppkopplad mot internet eller Wi-Fi för att RCS ska fungera. Se därför till att ha internetuppkoppling när du ska skicka ett meddelande.

 

Steg 5

Bra jobbat! Nu är du redo att börja skicka rika meddelanden med RCS. Läs mer om vad du kan göra med RCS

I kartan nedan ser du vilka länder RCS är tillgängligt i hittills.

RCS-användning