RCS - en jämförelse med SMS och dess unika fördelar och potential för företag

Rich Communication Services (RCS), ofta kallat den nya generationens SMS, har börjat etablera sig som en innovativ kommunikationskanal för företag att förnya sina kommunikationsstrategier och maximera kundengagemanget. Men vad är egentligen skillnaden mellan SMS och RCS? Låt oss ta en titt.

Vad är RCS?

Rich Communication Services (RCS) även kallat RBM (RCS Business Messaging) är en digital kommunikationskanal som används för person-till-person (P2P) och applikation-till-person (A2P). RCS, likt SMS, levererar meddelanden direkt i den förinstallerade meddelandeapplikationen på mobiltelefoner. RCS är en intressant kanal för företag eftersom teknologin erbjuder unika fördelar som främjar kunddialog, interaktivitet, varumärkesanpassning och säkerhet.

Det har pratats om RCS i många år. Nu håller teknologin på att komma ikapp, och svenska mobiloperatörer integrerar successivt Rich Communication Services (RCS)  i sina mobilnät.

RCS utvecklades redan 2007 med syftet att skapa ett konkurrenskraftigt alternativ till over-the-top (OTT) kanaler som finns på marknaden, såsom WhatsApp och Messenger. Målet var att förbättra meddelandefunktionerna och ge användare en rikare och mer interaktiv kommunikationsupplevelse direkt i mobiltelefonens förinstallerade meddelandeapplikation. Google har spelat en betydande roll i RCS-utvecklingen genom förvärvet av Jibe Mobile 2015, en nyckelspelare inom RCS. 2018 integrerade Google tekniken i standardmeddelandeappen på alla Android-mobiltelefoner. Detta steg blev en avgörande milstolpe för att användningen av RCS i Android-enheter.

Hittills har endast Android-telefoner haft stöd för den nya teknologin, men detta kan snart komma att förändras under 2024 då även Apple förväntas tillgängliggöra kanalen.

RCS användningen växer stadigt och är för närvarande fullt tillgänglig i flera länder, såsom USA, Frankrike, Indien, Storbritannien och Brasilien. Här kan du lära dig hur du aktiverar RCS på en Android-enhet.

Begränsningar och utmaningar med SMS

SMS, som står för Short Message Service, är precis som det låter – ett format som stöder ett begränsat antal tecken. När SMS-protokollet utvecklades i början på 1980-talet fanns det initialt inget stöd för varken emojis eller bilder. Vid lanseringen 1992 innehöll ett SMS max 160 tecken.

SMS-tekniken stöds av alla mobiltelefoner (oberoende av operativsystemen Android och IOS) samt alla nätverksoperatörer globalt. SMS har därför blivit en viktig del av företagens kommunikationsstrategier för att möjliggöra en snabb och direkt kommunikation med  kunder och andra intressenter för olika ändamål, t ex  SMS-bokningsbekräftelser, SMS-påminnelser, SMS-leveransnotiser, SMS-pinkoder, SMS-larm mfl use case.

Idag kan vi skicka längre meddelanden, länkar och emojis, men det finns fortfarande brister i SMS-tekniken för en säker och engagerande mottagarupplevelse.

 

SMS 1 sv-2

RCS-funktioner

Med sina många funktioner och en app-liknande upplevelse kan företag nu ta sin kommunikationsstrategi till nästa nivå med den nya tekniken RCS. Vi har sammanställt några av de funktioner som RCS erbjuder för att ett skapa visuellt tilltalande, engagerande och säkert meddelande som kan leda till fler klick, högre högre konvertering, försäljning samt en bättre kundupplevelse och engagemang.

 

img

Några av RCS nyckelfunktioner

  • Varumärkesanpassade meddelanden med logotyp och färg för förbättrad kundupplevelse.
  • Verifierad avsändare för tydlig identifiering av avsändaren och ökad säkerhet, så att mottagaren vet vilket företag hen kommunicerar med.
  • Rika medieelement som videor, ljudfiler, GIF:ar, bildkaruseller och geolokaliseringstjänster inbäddat i meddelandet (upp till 10 MB).
  • Interaktiva svarsmöjligheter med svarsknappar kan öka svarsfrekvensen på meddelanden genom att låta kunderna svara med en enda knapp inbäddad i konversationen.
  • Möjlighet till automatiska svar för snabb och förprogrammerad kommunikation, för ökad effektiviteten.
  • Längre meddelanden 1000 tecken i ett meddelande (vs 160 tecken per SMS). 
  • Streckkodleverans skicka meddelanden som innehåller streckkoder, som kunderna kan skanna med sina smartphones och dirigeras till en specifik landningssida, webbplats eller app. 

 

RCS för en rikare kundupplevelse

RCS möjliggör en rikare och mer skräddarsydd kundupplevelse och statistiken talar sitt tydliga språk. Med en imponerande öppningsgrad på 50% inom de första 15 sekunderna fångar RCS-meddelanden mottagarens intresse och generar snabb respons.

RCS har 2,5 gånger högre konverteringsgrad än SMS, vilket tydligt visar dess förmåga att öka både engagemang och interaktion. Företag som använder RCS för försäljning ser i  genomsnitt en  +9% större varukorg jämfört med SMS. Detta understryker RCS betydelse för att förbättra kundens köpbeteende och därigenom stödja bättre företagsresultat.

Statistiken visar tydligt att RCS inte bara ökar engagemanget, utan också markant förbättrar konverteringsgraden och den totala försäljningen för företagen i jämförelse med SMS.

Frame 66-1

 

OM LEKAB

LEKAB tillhandahåller RCS till företagskunder. Välj ditt use case och integrera sömlöst RCS-funktionalitet i dina system med våra API:er.

Flow sv-2

LEKAB är en svensk leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering. Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!

Jag vill veta mer