Fem trender inom retail som kommer att dominera julshoppingen 2022

Kundernas krav förändras ständigt och att veta vad som väntar härnäst är avgörande för att företag ska lyckas med sina marknadsföringsinsatser – särskilt under julhandeln. Kunder ställer numera höga krav på personalisering och interaktiv CX, och oftast vill de att deras shoppingupplevelser ska vara on-demand 24/7. Människor bär runt på mobiltelefoner nästan hela tiden, detta gör mobilmeddelanden till det perfekta sättet att kommunicera med- och engagera kunder. Under de senaste åren har kundernas shoppingbeteende förändrats dramatiskt som följd av nya digitala mobiltjänster och lösningar som har integrerats i shoppingupplevelsen, för att inte glömma bort effekterna av Covid-pandemin. Du måste känna till och förbereda dig för fem trender inom detaljhandeln inför julen.

1. Kunder spenderar mindre

Inflation, inflation, inflation, det är vad vi alla hör och läser dagligen just nu. Under tuffa ekonomiska tider kommer folk inte att spendera lika mycket. När folk inte vill spendera måste återförsäljare vara kreativa för att locka kunder till sina fysiska och digitala butiker. Det är många faktorer som har lett till inflationen, däribland stigande produktionskostnader och höga bensin- och gaspriser. Dessa ekonomiska utmaningar har lett till högre butikspriser som skrämmer bort kunder. Kunderna kommer därför att leta efter lägre priser, helst online, eftersom höga bensinpriser uppmuntrar kunderna att lämna bilen hemma.

Statistik visar att 17% av shoppare världen över är osäkra på om de kommer att köpa några julklappar i år (Salesforce). Och rapporter från Svensk Handel tyder på att antalet e-handelskonsumenter kan bli lägre i jul än under de två föregående åren. Men allt hopp om att få en bra julrea är inte borta.

Var personlig, eller lägg inte kraft på att nå ut alls

För att överträffa förra årets julrea behöver du anpassa dina erbjudanden för kunder som letar efter billiga alternativ, och detsamma gäller för kunder som fortfarande har råd med de mer lyxiga produkterna. Ha inte en "en passar alla"-strategi i din marknadsföring. Använd istället kunddata för att leverera en sömlös kundupplevelse. Genom att anpassa din kommunikation och skicka skräddarsydda meddelanden kommer du att se ett ökat kundengagemang. Att skicka ett personligt textmeddelande vid rätt tidpunkt kan vara skillnaden mellan en lyckad försäljning och ett "nej tack" från kunden.

En personlig touch innebär att du kommunicerar en-mot-en med kunder. Ett enkelt "Hej Anna" i din kommunikation kan räcka för att ett känslomässigt band med ditt företag ska skapas för en kund som heter Anna. Genom att ha en personlig touch i din marknadsföring skapar och stärker du relationen med kunden. Du kommer också att ha verktyg för att möta kundernas behov genom att spara data som köphistorik och konversationer med kundsupport.

Kunderna vill inte vänta i ovisshet. I dessa osäkra tider, där människor kan vara rädda för att spendera, vill de se till att deras inköp kommer fram till dörren när de lägger en beställning. Håll därför kunderna uppdaterade under hela köpresan med aviseringar som leveransinformation och bekräftelser för när beställningar har kommit.

2. B2C-företag omfamnar "mobil handel"

B2C-företag använder allt oftare en "mobile-first"-strategi, eller som vi skulle kalla det, en "message-first"-strategi. Idag bär vi mobiltelefoner med oss vart vi än går, och vi räknar med att kunna ha alla våra affärskontakter i mobilen. Företagen behöver idag vara där kunden är och vara tillgängliga dygnet runt. Tiden när vi var tvungna att sitta vid en stationär dator för att scrolla i onlinebutiker är förbi. Nu kan du scrolla i företags e-handel var du än är och när du vill på din mobil – till och med direkt i din meddelandeinkorg i rika meddelandekanaler.

98% öppningsgrad

Det finns många appar för att läsa marknadsföringsmeddelanden på mobiltelefoner, SMS, WhatsApp och e-post är några utav dem. Med en öppningsgrad på 98% är SMS-marknadsföring idag det mest effektiva sättet att nå ut till kunder, medan e-post endast har en öppningsgrad på 20%. SMS-marknadsföring är också mindre kostsamt och resurskrävande än traditionell tidnings- och TV-reklam. Medan du behöver en internetanslutning för att läsa e-post, är SMS inte beroende av internet för att nå mottagare. SMS är därför ett felsäkert alternativ eftersom rika meddelanden omvandlas till ett SMS om det inte finns någon internetanslutning.

När vi pratar om rika meddelanden kommer vi inte att missa att lyfta de nya kampanjmöjligheterna som kommer med de nya rika kanalerna som WhatsApp for Business och Facebook Messenger. Meddelanden har aldrig varit mer personliga och interaktiva. Med rika meddelanden kan företag göra mer än att skicka påminnelser och snabba bekräftelser via SMS. Det här är några av de nya rika funktionerna som gör möjligheterna till att skicka engagerande kampanjer oändliga:

  • Branded messages according to your company's graphic guidelines
  • Verified sender
  • Multimedia such as images, video and voice
  • CTA buttons 

Som företag vill du göra livet enkelt för stressade kunder som försöker komma på och köpa sina sista julklappar före Julafton. Samtidigt vill du inte ha ett stressat kundsupport-team som hjälper dem. Med de nedskärningar som för närvarande sker för många detaljhandelsföretag kan resurser vara begränsade. Användningen av chatbots kan öka tillgängligheten och göra det lättare för kundsupport-teamet att komma ikapp med tickets.

3. Omnichannel upplevelser

Som återförsäljare kan du associera omnikanal med kundupplevelser inom och mellan flera kanaler, såsom webb, mobil och fysiska butiker. Denna traditionella flerkanalsmetod har dock inte den konsoliderade informationen för att kunna förstå hur kanalerna kan interagera med varandra och spela olika roller i köpresan. Istället bör du fokusera på en omnikanalstrategi där alla kanaler som ett företag har synkroniseras för att ge kontinuitet och en personlig kundupplevelse. Istället för att låta kunderna hoppa mellan din webbplats, företagsapp och andra kontaktpunkter kan kunderna istället interagera med ditt varumärke genom sina favoritmeddelandeappar. En kund kan till exempel vilja ta emot marknadsföringserbjudanden på WhatsApp, få leveransinformation och påminnelser via SMS, och sedan få support via en chatbot på webben. Genom att synkronisera alla kundkontaktpunkter skapar du en sömlös kundupplevelse.

Ju fler kanaler, desto bättre

Vi ser en trend att fler och fler meddelandekanaler som WhatsApp och KakaoTalk implementerar funktioner för företag att skicka massmeddelanden till kunder. Business messaging-landskapet förändras ständigt, och de kanaler som vi har idag kanske inte är de vi använder om några år. Idag är WhatsApp, Facebook Messenger och Instagram de mest använda i världen. Men lokala undantag finns; där till exempel WeChat är den mest använda kanalen i Kina och KakaoTalk är den mest använda kanalen i Sydkorea. Om några år kan vi se kanaler som Twitter och TikTok, eller nya kanaler som ännu är okända, implementera funktioner för business messaging på sina plattformar.

4. Höga krav på content

Enligt Hubspot vill dagens kunder ha värdefullt innehåll som känns naturligt och organiskt. Traditionella textmeddelanden kan kännas tråkiga, med endast 160 tecken att leka med när du skapar content. För att göra ett SMS personligt och engagerande måste du vara kreativ med texten. Lyckligtvis är framtidens rika meddelandefunktioner snart här. Till viss del är dem redan det med rika funktioner som länkar, bilder och video. Med Rich SMS är det redan möjligt att leda kunden till en personlig landningssida via en URL-länk i textmeddelandet. Kanaler som WhatsApp och Facebook Messenger låter dig skicka brandade meddelanden med bilder, videor och mycket mer. Med rika meddelandekanaler finns det inget som hindrar dig från att skapa underhållande content i dina julkampanjer.

5. Är pandemin verkligen över?

Svaret på denna fråga kan variera beroende på var du bor, men de hårda restriktionerna har avskaffats i de flesta länder. Vissa kunder kan dock fortfarande behöva och/eller vilja hålla avstånd vilket gör att de fortfarande vill beställa online, få leveransaviseringar och använda click & collect för att hämta köpta varor i butik. De kan också vilja ha on-demand-service genom att välja det tidsfönster inom vilket beställningen ska vara klar att hämtas eller anlända i brevlådan.

Andra har ivrigt väntat på att få handla julklappar i fysiska butiker och träffa människor i verkligheten igen, så var beredd på de kunder som vill att deras shoppingupplevelse ska bli som före Covid-19 igen – men med nya moderna mobila teknologier som gör deras upplevelser ännu bättre!

 

OM LEKAB

LEKAB är en leverantör av mobila meddelandetjänster, messaging api:er och mjukvara för avancerad meddelandehantering och processautomatisering . Vi erbjuder digitala verktyg och lösningar till företag som vill optimera hur de kommunicerar och interagerar med kunder och anställda i mobilen för att förbättra produktivitet, tillgänglighet samt kundupplevelsen genom mobila kanaler. Vill du veta mer eller fråga oss om råd? Kontakta oss!Jag vill veta mer